Dulce de zori

O dimineata blanda de sambata intr-un mic sat din centrul Frantei. Trocul incepe. Ca la fiecare sfarsit de saptamana. Intre prieteni si vecini, cunostiinte vechi. O lada de capsuni contra uneia de ceapa si ridichi. Cateva oua, doua salate si patrunjel verde trec dintr-o mana in alta. Cu un zambet larg deschis. Oamenii dau si primesc cu placere. Ma gandesc cu drag la pranzul de duminica, stiu ca fructele si legumele primite sunt bune la gust. Si sanatoase. Ador acest ritual si il astept cu mare placere in fiecare an. Mai adaug in menu si cativa cartofi noi. Multumesc frumos. Primii cartofi, ii simt deja prajiti in putin ulei si sarati cu sare grunjoasa....de mare. De la Sables.
Briosele le-am dat, au cautare; de fapt, vecinii ma cunosc prin briose si cozonaci. Din cand in cand, cand recolta socrilor mei e abundenta, fac si dulceturi sau siropuri. Tot pentru a da cu drag. Iar anul acesta, capsunile sunt multe. Cirese mai putin.
Abia astept saptamana viitoare....alte capsuni. Fructele de vara abia acum incep! Oare cum sa le mai fac? Tarta, crumble, compot?


Sirop de capsuni culese in zori de ziua

Ingrediente:
1 kg de capsuni
500 g zahar (in functie de capsuni)
Sucul de la o lamaie mica
2 cratite, una mai mare decat cealalata pentru a face un bain marie.

Preparare:
Fac acest sirop de cativa ani buni. Marturisesc ca scad greutatea de zahar pusa in sirop pe masura ce inaintez in anotimp iar capsunile devin mai dulci. Incep cu 500 g si ma opresc la 400g.
Spalati bine dar usor capsunile. Rupeti-le coditele si frunzele. Varsati-le in cratita cea mica.
Varsati zaharul si sucul de lamaie peste capsuni. Amestecati usor.
Acoperiti complet cratita cu un film alimentar de plastic. Inveliti bine, de jur imprejur si de sus in jos astfel incat capsunile sa fie inchise ermetic.
Varsati apa in cratita mare. Puneti cratita mica peste cratita mare, aveti grija ca apa sa nu atinga cratita mica. Puneti totul pe foc timp de 2 ore. Verificati din cand in cand ca mai aveti apa in bain marie.
Daca pe la jumatatea timpului filmul incepe sa se umfle, e semn bun.
Strecurati totul fara sa presati, puneti sucul din nou la fiert intr-o cratita. Stingeti focul cand sucul incepe sa fiarba. Asteptati sa se raceasca si varsati-l intr-o sticla cu dop.
Tineti-l la frigider. Puteti sa il pastrati 1-2 luni. Serviti cu apa minerala.
Folositi capsunile intr-o tarta, chec sau alta prajitura.

Comentarii

Mihaela a spus…
Minunata prezentare, cuvinte si fotografie :)
Anonim a spus…
Foarte frumoasa poza. O sa incerc sa fac si eu.
Alina
sara & Miki a spus…
Povestea, pozele, totul e minunat. Pup!
Bucate Apetisante a spus…
Eu ador capsunile, si cine nu?
Cred ca spun chestia asta la fiecare reteta ce contine capsuni...dar chiar imi plac.
Am indraznit acum o saptamana si ceva sa fac o prajitura cu capsuni, insa am ajuns la concluzia ca decat sa le bag la prajitura,mai bine la consum asa proaspete.
Foarte frumoasa poza!
Ina Todoran a spus…
Irina mea draga, stii deja ca atunci cand vreau sa ma desprind de monotonie te vizitez. Se vede cum pui tot sufletul si caldura ta pe paginile acestui blog: se vede-n poze, in retete si in penita care scrie randurile de inceput. Sa traiesti ani multi de-acum ca sa ne incanti cu astfel de postari! O zi luminoasa-n suflet si in gand :)
Momo a spus…
taare frumos!:)
Lia a spus…
Mirosul capsunilor a patruns pana la mine .
Foarte interesanta reteta .
Multumim .
MariaM a spus…
Splendid arata. Si miroase a vara .
Maya a spus…
La multi ani,draga mea! :*
catkitchen a spus…
superb blogul tau !!!!!
iar siropul .... cine nu-si doreste sa savureze un pahar ?????
Irina a spus…
Mihaela, multumesc pentru mesaj!
Irina a spus…
Multumesc, Alina. Sper ca ti-a placut.
Irina a spus…
Sara, multumesc mult!
Irina a spus…
E adevarat, cui nu ii plac capsunile. Mie imi plac si in dulceata, si in prajituri...bine ca nu le mananc cu sare....
Irina a spus…
Ina, multumesc mult de tot. Multumesc.
Irina a spus…
Alison, ma bucur ca iti place.
Irina a spus…
Lia, ma bucura ca iti place reteta!
Irina a spus…
Asa e, Maria. Toate bune?
Irina a spus…
Maya!!!!!!!!!!! Multumesc frumos! Varsta asta imi cam pune intrebari dar multumesc pentru urare!
Danut Buc a spus…
O reteta,buna si cu gust.